İ.T.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programında "kentsel ekoloji" başlığı altında yürütülen proje kapsamında açılan bu blog İstanbul'un ambalaj atıklarının geri kazanımında önemli bir rol oynayan sokak toplayıcılarının haritasını kollektif bir şekilde çıkarmayı amaçlamıştı..

17 Kasım 2008 Pazartesi

kollektif harita

amacımız bireysel gözlemlerle sokak toplayıcılarının zamansal ve mekansal koordinatlarını istanbul haritasına işleyerek biriken datalardan bir güzergah oluşturmaya çalışmaktır. altlık olarak google maps (bkz.:istanbul sokak toplayıcıları) kullanılacak ve data olarak gözlemin yapıldığı tarih (örn.: 17.11.2008 - 19.30) girilecektir. konuyla ilgili diğer bilgiler de (bilinen bir rota, toplama merkezi, toplanan ambalaj atığı cinsi vd..) işlenebilir.

yorumlarınız, eleştirileriniz ve katkılarınız için teşekkür ederiz.



Daha Büyük Haritayı Görüntüle

4 yorum:

Adsız dedi ki...

ya bi dakka lahn, bunlar özetle "teneke plastik kağıt" topluyor da, hangi polimerler, hangi kağıtlar para ediyor, başka deyişle hangileri fabrikalarda geri dönüştürülüyor ne oranda ve ne amaçlarla ve bir kere dönüştükten sonra bi daha dönüşüyor mu? teneke herhalde çelik saç oluyor hı? peki diğer madenler ya da alaşımlar nasıl ayrıştırılıyor? ayrıştırılıyor mu? bir sorum daha var, çöplerin ne kadarını bu adamlar sokaklardan topluyor ve ne kadarı çöplüklerden ya da direk üretildiği yerlerde ayrıştırılıyor? bunları niye soruyorum? bilmiyorum, ama eğer sokak toplayıcılarından belirsiz bir yolda bir proje fikri çıkacağı umuluyorsa bu soruların yanıtları da fikrin daha içerikle ilgili kalmasına katkı yapar mı?

istanbul sokak toplayıcıları haritası dedi ki...

sorularınızın direkt cevabı olmasa da açılımlar kısmında bulunan 'yasal çöp döngüsü' bölümü belediye tarafından gerçekleştirilen atık toplama, ayrıştırma, geri dönüşüm ve depolama işlemlerini grafiksel olarak sunmaya çalışıyor. 'bildiri' kısmında ise proje sürecini ve kavramsal altyapısını anlatmaya çalıştık. asıl sorularınızın cevabını ise yakın zamanda vereceğiz. umarız.

istanbul sokak toplayıcıları haritası dedi ki...

'Demir Çelik Hurda Raporu' ve 'PET ve Geri Dönüşümü' başlıkları altında "teneke" ve "plastik" atıkların uluslararası sınıflandırmaları ve geridönüşümleri hakkında bazı bilgilere ulaşabilirsiniz..

soruların yanıtları bizi nereye götürecek, götürebilecek mi hepberaber göreceğiz.lakin büyük olasılıkla ortaya çıkacak olan:

sukut-ı hayal

olric dedi ki...

yeni gördüm lakin hüsamettin rota göz dolduruyor..

cigdeme teşekkürler lakin balıkesir istanbul il sınırları dışarısında kalıyor sanırsam :)